Σελίδες

Τοπικά νέα Πολ.Σύλλογος Οδοντωτός Αφιερώματα Εκδηλώσεις Κοινωνικά Απόψεις

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Μνημόσυνο για τα 71 Χρόνια (1943-2014) . Από το Ολοκαύτωμα της Κερπινής.


    Την Κυριακή 7-12-2014 τελέσθηκε  το καθιερωμένο Μνημόσυνο ,στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην  μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων Κερπινιωτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα κατοχής στις 8  Δεκεμβρίου του 1943.

Στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Τελέσθηκε :
Επιμνημόσυνη δέηση.
- Ομιλία, Χρονικό γεγονότων και  Προσκλητήριο Πεσόντων από την δ. Ευτυχία Καραπατή του Γεωργίου και της Μαρίας, Φοιτήτριας Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κατάθεση στεφάνων.
Σιγή ενός λεπτού.
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Καλαβρύτων .
 
Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους :
- Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.
- Ο  Κ. Κατσικόπουλος μείζονος αντιπολίτευσης.
- Αντιπρόσωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Ο πρώην  Βουλευτής Αχαΐας και Δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος .
- Νομαρχιακός σύμβουλος εκ μέρους του Νομάρχη Αχαΐας.
- Αντιπρόσωπος εκ μέρους της Γερμανικής πρεσβείας .
- Εκπρόσωπος της Αστυνομίας και πυροσβεστικής Καλαβρύτων.
- Ο Πρόεδρος  της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
- Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερπινής.
- Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερπινής καθώς και άλλοι τοπικοί εκπρόσωποι..
- Πολλοί συγγενείς των Εκτελεσθέντων και πλήθος κόσμου.
 
     Αμέσως μετά  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερπινής ¨Ο Άγιος Γεώργιος¨ προσέφερε καφέ, σε όλους τους παρευρισκομένους στο γραφείο του Συλλόγου, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε  στην Αίθουσα της Μαθητικής εστίας Καλαβρύτων, εκδήλωση τιμής με μουσικό και θεατρικό δρώμενο από το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου, για τους πεσόντες από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.
     Ακολούθησε μπουφές όπου συνοδεύονταν από πατροπαράδοτα φαγητά και γλυκά..             
  
    Τα εδέσματα ήταν  παρασκευασμένα από τα ίδια τα μέλη του συλλόγου μας, που τα πρόσφεραν οι  : Νάνσυ Καλλιά , Ιωάννα  Χ. Πριονά ,Τασία Π. Σπυροπούλου, Μαρία Σπυροπούλου, Μαρία Π. Καραπατή, Κωνσταντίνα Β. Μάρα, ,Ελένη Β. Γκρίντζου, Γιώτα Ν. Χρυσάνθου η Μαρία Ι. Χρυσάνθου καθώς και  ο Παναγιώτης  Γιδάς  το καταπληκτικό σπιτικό κρασί του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν 


Το Μουσικό και θεατρικό δρώμενο με βίντεο και φωτογραφικό υλικό  θα αναρτηθεί μέσα στις  επόμενες  ημέρες…



 
Φωτορεπορτάζ από το μνημείο Εκτελεσθέντων Κερπινής 







































 
Ø Ομιλία- Χρονικό γεγονότων από την κ. Ευτυχίας Καραπατή


Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ,

Αγαπητοί φίλοι και Φίλες

Κύριε Δήμαρχε, ….

      Συγκεντρωθήκαμε όλοι μας εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας σε αυτό εδώ το μέρος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 8 Δεκεμβρίου 1943.
     Πέρασαν 71 ολόκληρα χρόνια από την φρικαλέα εκείνη μέρα, από την μαύρη εκείνη ημέρα όπου οι ΝΑΖΙ κατακτητές αφάνισαν στην κυριολεξία το χωριό μας και στην συνέχεια την επαρχία Καλαβρύτων.
Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τις τραγικές στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου , ο οποίος ήταν από τα πρώτα χωριά που βίωσε μαζί με τις Ρωγούς τη Γερμανική θηριωδία. Μιας θηριωδίας που έμελλε να ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου με το Ολοκαύτωμα τον Καλαβρύτων.

    Η 8η Δεκεμβρίου ,αλλά και ο Μαύρος εκείνος Δεκέμβρης του 1943 ,θα μείνει χαραγμένος στην μνήμη μας για πάντα , όταν οι γερμανοί άρχισαν να συγκεντρώνουν τους συγχωριανούς μας με την πρόφαση ότι δήθεν ήθελαν να τους μιλήσουν αλλά στην πραγματικότητα είχαν άλλα σχέδια ,βασικός τους στόχος ήταν να μην μείνει κανείς ζωντανός και τίποτα όρθιο και έτσι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ,άρχισαν να εισβάλουν στα σπίτια των συγχωριανών μας οδηγώντας τους άντρες έξω από αυτά, αφήνοντας πίσω τους τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά να θρηνούν και να φωνάζουν για το έγκλημα που διαφαινόταν.

    Οι αθώοι συμπατριώτες μας ,οδηγήθηκαν έξω από το χωριό ,ενώ στο δρόμο άρχισαν οι πρώτες εκτελέσεις. Δυο από αυτούς κατάφεραν να ξεφύγουν ,ο Κων/νος Ασημακόπουλος και ο Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος. Το υπόλοιπο αθώο πλήθος οδηγείται εδώ στην θέση «Λιθάκια » όπου απέναντι τους βρίσκονταν τα κρυμμένα πολυβόλα και οι ψυχροί εκτελεστές τους.

   Το σήμα δεν άργησε να πέσει και τότε άρχισε η εκτέλεση και την ίδια στιγμή ο θρήνος ,ο πόνος , η λύπη, η καταστροφή του χωριού μας.

    Ο απολογισμός ήταν 45 συνολικά εκτελεσθέντεςπάνω από 100 καμένα σπίτια από τα 130συνολικά του χωριού, ορφανά να περιφέρονται έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους και χήρες να φωνάζουν ,να κλαίνε και να προσπαθούν με την βοήθεια των παιδιών τους να θάψουν τους δικούς τους πατεράδες ,συζύγους ,αδελφούς και θείους. Ανάμεσά τους στους νεκρούς βρίσκονταν και ένας βαριά τραυματισμένος άντρας , ο δάσκαλος του χωριού μας και ένας επιζών ,ο Φίλιππος Γκρίντζος.

    Μπροστά όμως στα πολυβόλα των γερμανών βρέθηκαν την ίδια μέρα οι κάτοικοι των Ρογών,της Ζαχλωρούς ,οι μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου και λίγες μέρες αργότερα στις13 Δεκεμβρίου 1943 οι κάτοικοι των Καλαβρύτων ,όπου έχουμε το γνωστό σε όλους Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων όπου ήταν ένα συνδυασμένο έγκλημα από την πλευρά των γερμανών ,ήταν ένα έγκλημα και ως έγκλημα πρέπει να το δούμε , με σκοπό να αφανίσουν την Ιστορική επαρχία των Καλαβρύτων ,γιατί γνώριζαν πολύ καλά την Ιστορία μας ,γνώριζαν ότι τα Καλάβρυτα ήταν η Ακρόπολη του Εθνικού ξεσηκωμού το 1821.

    Από το Ιερό αυτόν τόπο, τον ποτισμένο με το αίμα των συμπατριωτών μας αλλά και από όλη την αιματοβαμμένη επαρχία μας ,που το 1943έγραψε για μια ακόμη φορά με το αίμα της ένα καινούριο ’21 κάνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση , αυτή η σφαγή και τραγωδία του τόπου μας να γίνει ένα ζωντανό και φωτεινό παράδειγμα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα.
   Είμαστε όμως εδώ για να θυμηθούμε και την Μεγάλη Ιστορία αυτού του Χωριού . Ενός χωριού όπου στο διάβα των αιώνων έζησε την καταστροφή και πυρπολήθηκε δυο φορές, την πρώτη από τον Καραϊσκάκη μαζί με τον Κίτσο τζαβέλλα από 14-17,πάλι Μήνα Δεκέμβριο του 1824,και η τελευταία στις 8 Δεκεμβρίου 1943από τους ΝΑΖΙ κατακτητές.
   Να θυμηθούμε ότι η Κερπινή ήταν και είναι ένα χωριό με λαμπρή Ιστορία,με προσφορές και θυσίες για την πατρίδα ,αφού ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες του Έθνους.  Ένα χωριό το οποίο γέννησε 3 Πρωθυπουργούς, 2 φορές πρόεδρο της Βουλής και ένα πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    Ως απόγονοι λοιπόν αυτών των ανθρώπων ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε την λύπη μας και την οργή μας για αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος αθώων και άμαχων ανθρώπων που σε συνδυασμό με τις άλλες μαζικές εκτελέσεις στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων το διάστημα από 5-15 Δεκεμβρίου του ’43 αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικαλέα εγκλήματα του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.
    Από αυτόν εδώ τον αιματοβαμμένο τόπο κ.Δήμαρχε ,κύριες και κύριοι θα πρέπει να κάνουμε γνωστό ότι δεν ξεχνάμε το έγκλημα που διαπράχτηκε και να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σε όλη την Ελλάδα και σε όλο το στην κόσμο, το μήνυμα της Ειρήνης, της καταδίκης των πολέμων, της καταδίκης του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού .
     Ευχαριστούμε.
 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: